perjantai 12. huhtikuuta 2013

Alkuihminen sivistää itseään

Monen monta kertaa oon miettinyt mikä tässä maassa on se juttu, joka tuntuu vetävän miuta puoleensa. Yhden syyn luulen olevan ihmisten kohteliaisuus. Muistan mikä "kulttuurishokki" oli eräänäkin jouluna tulla kotiin Suomeen kun mentiin suoraan lentokentältä baariin, jossa ihmiset olivat kännissä ja mikäli halusi itse kävellä johonkin täytyi muita ihan kylmästi vaan työntää pois edestä. Ja kukaan ei edes noteerannut sitä, se oli kaikille meille ihan normaalia. Täällä sen sijaan moinen käytös olis ollu erittäin epäkohteliasta, ei täällä tarvii kun sanoa entschuldigung ja ihmiset väistää välittömästi, riippumatta humalatilasta. Tälläkin reissulla oon jo huomannu ja itekseni usein hihitellykkii, kun ihmiset esimerkiksi samaan hissiin tullessa moikkaavat ja vaikka koko matkalla ei vaihdettaisi sanaakaan niin aina muistetaan sanoa hei hissistä poistuttaessa. :) Huomasin eilen myös sen, että oon itekin alkanut tekemään samoin..ehkä on aikakin suomalaisen torvelon vähän opetella käytöstapoja. ;) Toisinaan saan vastauksen, toisinaan taas en, mutta pointti on se, että itelle tulee hyvä mieli.

Sama periaate pätee myös kohteliaasti puhumiseen. Suomessa ei edes ole vastinetta sanalle please, tai bitte. Kertoo jo sekin hieman meidän kohteliaisuustasosta. :P Täällä ollessa oon pyrkiny käyttämään tätä pientä, mutta niin tarpeellista sanaa, bitte, usein ja hartaasti. Mutta ei sillä, että myö suomalaiset oltaisiin ainoita niin sanotusti epäkohteliaita ihmisiä. Espanjalaiset on sitä samaa, ellei jopa hieman pahempia. On ollu hauska huomata miten samanlaisia jotkut tilanteet on suomalaisten ja espanjalaisten välillä. :D Aina voi onneks kuitenkii oppia käyttäytymään eritavalla mikäli vaan tahtoa löytyy..ja miulta löytyy, en halua huomata joku päivä olevani tyly ja veemäinen alkuihminen Lappeenrannasta. ;) Oon jopa opetellu antamaan miehille tilaa olla herrasmiehiä, täällä kun niitäkin on!!! Monesti oon jopa huomannu oottavani, että ovi avattaisiin, jos siis kyseessä on ollu mieshenkilö, jonka tiedän osaavan käytöstavat. Voi olla vähän vanhanaikaista, mutta ei kait se väärin ole. ;) Suomessa saisin odottaa hamaan loppuun suljetun oven takana :D

Jotenkii huvittavaa on ollu myös huomata miten erilaista täällä on verrattuna Stuttgarttiin, jos esimerkiksi puhutaan julkisesta liikenteestä. Täällä bussikuski odottaa pysäkillä, jos näkee jonkun juoksevan myöhässä pysäkille. Ei tapahtuisi koskaan Stuttgartissa, Suomesta puhumattakaan. Eilen näin, kun joku jopa pyysi kuskia avaamaan etuoven punaisten valojen palaessa, jotta voisi hypätä kyydistä, liikennevaloissa...Kuski teki työtä käskettyä ja päästi pojan liikennevaloissa ulos bussista. Huomaavaista. Toivoa sopii, että täältä palatessani 1) en puhu tätä murretta ja 2) oon oppinut edes alkeellisimmat kohteliaisuudet ja käytöstavat. ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti